Meteen naar de inhoud

Vervroegde pensionering in Thailand – Briljante zet of een blunder?

Bangkok 24

Met pensioen gaan op 54-jarige leeftijd en gelukkiger zijn?

Ik ben 54 jaar oud en gescheiden van mijn vrouw en het zien van mijn vrienden die aankomen en gezondheidsproblemen hebben, zette me aan het denken. Ik kwam ook aan, ik was niet blij met de richting van mijn leven, dus wat kan ik doen? Ik begon na te denken over de alternatieven.

Pensioen? Niemand wil erover praten of er zelfs maar over nadenken. Misschien voelen we ons daardoor ouder als we dat doen. Dus jaren gaan voorbij en dingen veranderen niet. We doen dezelfde dingen, eten hetzelfde voedsel totdat de dokter zegt dat we wat veranderingen moeten aanbrengen, en we gaan door alsof we voor altijd zullen leven. Helaas zullen we niet eeuwig leven en moeten we aan pensioen denken voordat we de emmer over de kop slaan. Waar heb je tenslotte al die jaren voor gewerkt?

Om maar aan de slag te gaan, dacht ik erover om naar de Dominicaanse Republiek te gaan om er te gaan wonen. Maar nadat ik er twee keer heen was gegaan, ontdekte ik dat de stroom onbetrouwbaar was, er waren bezorgdheid over de veiligheid, dokters en tandartsen waren niet gemakkelijk bereikbaar en het was prijzig.

Met de tijd in mijn handen zat ik achter mijn computer en deed wat onderzoek. en ontdekte dat Thailand een populaire pensioenbestemming was. Ik las zelfs dat Chiang Mai de meest populaire pensioenbestemming was in heel Zuidoost-Azië.

Honderden uren onderzoek later door methodisch planner George en hij heeft het beste pensioneringsland en ook de beste pensioneringsstad in heel Zuidoost-Azië en misschien wel de wereld bedacht. Chiang Mai, een stad met enkele honderdduizenden inwoners. Gelegen op ongeveer 420 mijl ten noorden van Bangkok en minder vervuild, goedkoper en met minder verkeer dan Bangkok en ook koeler dan Bangkok. Chiang Mai, onbekend bij de meeste Noord-Amerikanen, maar toch jaarlijks bezocht door honderdduizenden toeristen, en de thuisbasis van duizenden buitenlanders die het daar hebben bezocht, vond het naar hun zin en besloot er hun nieuwe thuis van te maken.

Ik ben op 23 november 2004 in Bangkok aangekomen en daar zullen we onze ervaringen, avonturen en tegenslagen uit het echte leven beginnen.

Na de vermoeiende reis besloot ik een paar nachten in Bangkok te blijven. Goed uitgerust was ik klaar om verder te rijden naar Chiang Mai.

Een snelle vliegtuigvlucht van een uur of een ontspannende treinrit van 13 uur, welke zou het zijn? Met de extra bagage die ik meebracht, inclusief computer en golfclubs, besloot ik de trein te nemen. De hobbelige rit in een zeer comfortabele verstelbare stoel (2e klas A / C) kostte me $ 15 dollar US en dit was inclusief twee maaltijden, een verfrissing en een gebakje. Het was een hobbelige rit met weinig te zien behalve het bos. Maar ik had al mijn bagage aan boord, zonder extra kosten, en de hobbelige rit was precies wat mijn benen nodig hadden voor hun bloedsomloop.

Door mijn onderzoek ben ik goed voorbereid op mijn reis en ik laat de dingen niet aan het toeval over. Alles verliep zoals gepland en ik kwam aan op het treinstation van Chiang Mai en had 21 dagen een kamer gereserveerd in de Bossotel Inn die direct aan de overkant van het treinstation lag.

Zoals een normale toerist hè? Ja, ik ben Nederlands, hoe wist je dat?

Ik denk dat ik in totaal iets in de buurt van 600 uur onderzoek op internet heb doorgebracht en ik heb geleerd wat ik kon, maar er was meer, veel meer te leren.

Ik leefde als een toerist die eerst in een hotel woonde en daar mijn maaltijden at. Ik speelde pool voor het ontbijt in een snooker-etablissement achter het hotel. Na het ontbijt was tv de norm en later op de dag zou ik ongeveer 30 minuten lopen naar de winkel- en toeristenwijk van de Nachtbazaar. De wandeling daarheen was een goede oefening, het gaf me de kans om de mensen en bedrijven onderweg te zien en vertrouwd te raken met de stad. Loop, kijk rond, kom langs in de pub van O’Malley voor een koel drankje en ontmoet Scot, een mede-Canadees, en de eigenaar.

Het hoteltarief was $ 16 US. een nacht inclusief belastingen en ontbijt. Ik wilde later in een serviceappartement verblijven, maar wilde het niet boeken voordat ik het eerst had gezien. Ik was positief onder de indruk toen ik het appartement bezocht en het boekte. Dus drie weken in het hotel en dan naar het serviceappartement dat ongeveer $ 250 per maand zou kosten, inclusief nutsvoorzieningen en water, en ontbijt extra. Het appartement had internet beschikbaar in de kamers tegen een extra vergoeding, of internet ter plaatse, massagespa op het terrein, zwembad op het dak, motorverhuur, schoonheidssalon en restaurant met ’s avonds entertainment. De tv heeft een grote selectie aan kanalen via satelliet, er was gratis parkeergelegenheid op het terrein en een geweldige locatie nabij het Central Mall. Dus het had het allemaal

Andere gepensioneerden raden aan om 6 maanden of langer in een condo of serviceappartement te verblijven om vertrouwd te raken met de stad voordat ze doorgaan met enige vorm van langetermijnhuur.

Ik ontmoette een mooie dame genaamd Nichaya. Ze was overdag kapster en ’s avonds mijn reisleider, metgezel, vervoermiddel. Hoewel ik meer dan twee keer haar gewicht weeg, reden we door de stad op haar motor. Zij rijdt op de motor en ik terug. Dit lijkt misschien vreemd, maar het is niet ongebruikelijk. Tenzij je de stad kent en echt weet hoe je op een motor moet rijden, zou je dat niet moeten doen. Deze motorfietsen zijn 100 en 110 cc motoren wat betekent dat ze niet krachtig zijn maar wel erg zuinig qua brandstof. We konden de hele week door de stad rijden voor slechts $ 2 aan diesel.

Om meer te weten te komen over het leven in Chiang Mai, moet je bij de mensen wonen. Ontdek wat ze eten, waar ze winkelen, wat ze dagelijks doen.

Tegen die tijd Nichaya of Wan haar bijnaam die iedereen hier heeft en ik begon heel hecht te worden en op elkaar gesteld. Ik nodigde hier naar Patong een strandresort uit voor een vakantie van een week. Ze weigerde, maar elke dag vroeg ik het opnieuw. Eindelijk gaf ze toe en stemde ze in. Heeft iemand van u gehoord van de tsuanmi van december 2004? Nou raad eens waar ik op dat moment was? Rechtsaf. Precies daar.

De tsunami sloeg een paar dagen toe voordat we naar Chiang Mai zouden terugkeren. We zijn een camera, wat kleding en wat foto’s kwijtgeraakt, maar hebben elkaar gevonden. Ze behandelde de situatie kalm en we bleven ongedeerd. Voor het geval u geïnteresseerd bent, is dit wat er is gebeurd.

Tremor rond 3 uur ’s ochtends maakte me wakker en ik vroeg me af of het een aardbeving was. Rond 04.30 uur weer een beving. Maakte me weer wakker. Omstreeks 7 uur klonk een grote knal als een shotgun-explosie en een minuut later weer zo’n luide knal.

Ik dacht dat het misschien terroristen bij het zwembad waren en ik raadde aan om in de kamer te blijven. Nichaya zei dat ik de kamer uit moest komen. We pakten een paar waardevolle spullen, paspoort en renden het hotel uit. Onze hotelkamer was op het lagere niveau met uitzicht op het zwembad, dat ongeveer 1,8 meter lager is dan de lobby van het hotel. We renden langs het zwembad, de trap op naar de lobby en de vooringang uit. Net toen we de weg overstaken, stroomde er water uit het hotel de straat op. Het waterpeil moest dus minstens 1,8 meter hoog zijn om de lobby te bereiken. Motorfietsen, voertuigen werden in alle richtingen door de straten gedragen door de plotselinge stroming van water. We waren hoger gelegen aan de overkant van de straat en deden onze schoenen uit en ik rolde mijn broek op.

Na ongeveer een uur begon het waterpeil te zakken. Het was rond deze tijd dat een motorpolitieagent voorbijreed en iedereen waarschuwde dat er binnenkort weer een golf zou komen. Hij had gelijk. Een andere soortgelijke golf ging door de lobby en weer de straat op. Nu stond het waterpeil weer op de plaats van tevoren en konden we alleen maar wachten.

De dag voordat de tsunami toesloeg waren we op een boottocht naar de Phi Phi-eilanden. Twee dagen voordat de tsunami toesloeg, huurden we motorboten op het strand. Als dit een dag eerder of op een ander tijdstip was gebeurd, zou u dit artikel niet lezen.

Toen het waterpeil zakte en het veilig werd geacht, gingen we onze hotellobby opnieuw binnen om een ​​jonge jongen te vinden die in het zwembad lag toen de tsunami op de grond lag met iemand die hem probeerde te reanimeren. Helaas heeft de jongen het niet gehaald. Het hotelpersoneel was totaal onvoorbereid. Aardige mensen zoals ze zijn, hadden geen idee wat ze moesten doen. Gasten riepen: bel een dokter, heb je een dokter gebeld? Het hotelpersoneel glimlachte beleefd, maar begreep het niet of kon niemand bereiken.

Toen we onze kamer naderden, ontdekten we dat deze verwoest was. Het buitenraam ingeslagen door het water, de deur kapot, matras en meubels ondersteboven en de kamer onbereikbaar.

Hotelgasten werden met bussen en vrachtwagens naar hoger gelegen gebieden gebracht. We zaten langs de weg op hoger gelegen grond te wachten. De hotels vonden alternatieve accommodaties in het nabijgelegen Phuket, dat ongeveer een half rijden van Patong verwijderd was. We lieten de anderen achter die langs de weg zaten en gingen naar een paar hutjes op een heuvel waar Wan de mensen kon begroeten, hun taal kon spreken en de situatie kon uitleggen. Ze boden ons verfrissingen aan en een plek om te gaan liggen en te wachten.

Pas toen we een dag later het vliegveld bereikten, realiseerden we ons de ware omvang van de verwoesting. Er waren toeristen op de luchthaven met snijwonden, verband, gebroken botten, maar erger nog, er waren veel mensen die vermist werden.

Wan en ik waren ongedeerd, maar hebben door de ervaring iets over elkaar geleerd. We hebben laten zien hoe we reageren in noodsituaties en we hebben ook iets geleerd over hotels en Thaise mensen. Nadat we het hotelmanagement van het Patong Merlin-hotel minstens 6 keer hadden geschreven naar die locatie en naar hun zusterhotel in Phuket, dat onbeschadigd was door de tsunami, kregen we na 5 weken één antwoord. Ze hebben niet geprobeerd om de achtergebleven kleren schoon te maken, probeerden niets van de inhoud terug te sturen, probeerden niet eens contact met ons op te nemen met een brief of e-mail waarin ze sorry zeiden voor deze ervaring. We verbleven daar een week voor $ 100 US per nacht en zullen nooit meer in een Merlin-hotel verblijven.

Zou het anders of beter zijn afgehandeld in Europa?

Een vlucht van een uur terug naar Bangkok om wat te winkelen en dan de korte vlucht van een uur terug naar Chiang Mai, mijn nieuwe thuis.

Nu is het leven anders. Wan en ik wonen in haar herenhuis met haar dochter en moeder. Haar man is overleden en zij is degene op wie ze vertrouwen. Wan heeft een schoonheidssalon beneden in haar herenhuis.

Wat is er nu anders?

Nou, ik heb geleerd hier van minder te leven. Er zijn hier accommodaties te vinden vanaf $ 80 per MAAND en uitstekende accommodaties zijn te krijgen voor $ 200 US per maand. Met uitstekend bedoel ik vergelijkbaar met een hotelkamer, tv met kabel of satelliet, zwembad, restaurant ter plaatse en op een goede locatie met tweemaal wekelijkse of wekelijkse schoonmaak.

Ik eet nu meerdere keren per week Thais eten met kippenvleugels, frites en wat zelfgemaakte aardappelzeep. Ik heb gelezen dat Thai alles heerlijk kunnen laten smaken. Dat is waar.

Ze gebruiken verse ingrediënten bij het koken. Er zijn veel boerderijen in de buurt en de producten van fruit tot groenten zijn het hele jaar door overvloedig en erg goedkoop. Er is ook een fantastische selectie zeevruchten om uit te kiezen. U kunt de zeevruchten op de markt kopen of bij een grote supermarkt, waar de selectie gevarieerd en vers is. Als je wilt, kun je een levende vis uitkiezen, doorgaan met winkelen en als je uitcheckt je gekookte vis ophalen om mee naar huis te nemen voor het avondeten of de lunch.

Ik heb onlangs ananas gekocht bij de grote supermarkt. Grote, frisse ananas om van te watertanden. Tien baht per stuk of 0,25 cent per stuk. Ze zullen het voor je knippen en het gratis op piepschuim met cellofaanverpakking plakken.

Terug naar het koken. De reden dat Thais eten zo lekker is, is deels de versheid van de ingrediënten, maar vooral de sauzen. Eenvoudig gekookte rijst met gebakken groenten wordt een heerlijke maaltijd met de juiste saus toegevoegd. Iets om op te letten als je hier toch komt. Bij veel van de maaltijden worden twee kleine kommen gepresenteerd. De ene heeft een groene pasta / saus en de andere een roodgekleurde pasta / saus. Deze worden toegevoegd aan vis of vlees door middel van dippen of door een kleine hoeveelheid op een eetlepel uit de kom te doen en vervolgens op uw eten. KIJK UIT!!!! Het rood is pittig heet en moet in afgemeten hoeveelheden worden toegevoegd. De green mag helemaal niet worden toegevoegd, tenzij je naar mijn mening Thais of Mexicaans bent. De groene is de heetste van de twee en kan je laten transpireren, snel een glas water pakken en midden in de nacht de wasruimte bezoeken en niet om je tanden te poetsen.

  • Fantastisch eten en spotprijzen.
  • Geweldige accommodaties en spotprijzen.
  • Vriendelijke mensen die er alles aan doen om u zich thuis te laten voelen.
  • Zoveel dingen te doen dat ik ze niet eens allemaal kan opsommen.

Kabel-tv met 54 kanalen voor $ 8,25 per maand. De installatiekosten van de kabel bedroegen ongeveer $ 7 US en $ 2,50 extra voor de tweede tv. Internet en telefoon voor ongeveer $ 20, – per maand in totaal.

Mensen werken hard. Velen hebben hun eigen bedrijf en werken 16 uur per dag, 7 dagen per week.
Het bedrijf kan bestaan ​​uit het opzetten van een tafel en een paar stoelen en het verkopen van noedels, gekookt vlees, fruit of een kleine supermarkt met zelfgekookt voedsel erbij.

Ik zie dat de ouders hun kinderen naar school brengen, wat hier duur is. Ongeveer 80.000 baht of $ 2.000 US per jaar voor scholing, kleding en studieboeken voor een 7-jarige. Ze leren de kinderen zelfs op deze leeftijd Engels. De ouders moeten keihard werken om de scholing te betalen, maar ze doen dit in de hoop dat hun kinderen een goede baan krijgen en een beter leven hebben met meer om naar uit te kijken.

Katten en honden zijn hier talrijk. Bijna iedereen in onze buurt heeft een kat of hond of beide. Onze buurman heeft 6 katten plus 2 kittens en heeft geen fulltime baan. Het is moeilijk voor hem, maar ik weet dat hij van de katten houdt. Hij heeft aangeboden om ons er een paar te geven, maar we hebben de ruimte niet.

Dus om de zaken samen te vatten. Het is hier niet perfect. Je kunt iets vinden om over te klagen als je goed genoeg kijkt, maar voor mij is het zo dicht bij perfectie als ik zal vinden.

Ik kan je een of twee dingen vertellen die ik niet leuk vind en ik zou je kunnen vertellen over de honderd dingen die ik leuk vind. Ik ben een kieskeurig persoon, dus als ik het hier leuk vind en weinig of niets te klagen heb, dan weet ik zeker dat anderen het hier ook geweldig zullen vinden.

Als je wilt, kun je hier met minder dan dat pensioen gaan, maar om hier een comfortabel leven te leiden is dat alles wat nodig is.

Bezoek onze website voor Thais eten en recepten, voor meer informatie over het leven hier en om foto’s van Chiang Mai te zien.

Dus van een gezondere, gelukkiger George die hier van minder leeft en ervan geniet
Khop Khun Khrap of bedankt in het Thais voor het lezen van het artikel. Als je hier op vakantie komt of voor een lang verblijf, bel me dan en we kunnen naar een buffet gaan en kijken hoe ze sushi maken, waar je de ingrediënten kunt selecteren van een soep die ze Suki noemen, waar je onbeperkt vers kunt eten salade met een keuze uit dressings en geraspte kip erbij, kies uit een assortiment gekookt vlees, noedels of vis, en maak het af met een verscheidenheid aan desserts en de beste kop koffie die ik in jaren heb gehad voor $ 2,50 US na belastingen en fooi. De beste selectie van vers bereide gerechten en de laagst geprijsde all you can eat buffetrestaurant in Chiang Mai naar mijn mening.