Meteen naar de inhoud

Ko Chang, Thailand – Waterfestival van Loi Kathong

Bangkok 24

Thailand is een land van betoverende en exotische smaken voor buitenlandse bezoekers, zoals ik leerde toen ik het Waterfestival van Loi Kathong op het eiland Ko Chang meemaakte.

Ko Chang

In oktober 2003 werd ik ernstig gebeten door de reismicrobe. De symptomen brachten me ertoe mijn bedrijf te verkopen, een kleine rugzak met noodzakelijke spullen in te pakken en met een grote creditcard en een houding naar Los Angeles International Airport te rollen. Een paar dagen later was ik in Thailand en vertrok ik naar het eiland Ko Chang, dat vlakbij de grens met Cambodja in de Golf van Thailand ligt.

Ko Chang is een zwaar bebost eiland met kleine stadjes vol strandhutten. Dit is precies wat ik zocht. Dagenlang luieren in de zon en nadenken over mijn navel. Helaas ervoer ik al snel de lokale bacteriën, en dat was niet wat ik zocht.

Omdat ik mijn strandhut voor een week had gehuurd met vooruitbetaling, keek de familie die het huis runt me positief aan. Ze hadden medelijden met me en ik werd al snel dik van Tom Yom Kung en andere soepen en curries. Na vier dagen had ik eindelijk tegen de kever geschopt en voelde ik me half mens. Dit was goed nieuws, want het was de nacht van het waterfestival bij volle maan.

Ik had gehoord van volle maan festivals in Thailand. Voor hard feestende toeristen was dit blijkbaar de avond dat de grote strandfeesten plaatsvonden. In Ko Chang was het een beetje anders omdat de nacht was afgestemd op de echte Thais, niet op toeristen.

Het Loi Kathong Festival vindt elke volle maan plaats. Er worden offers gebracht om de watergeesten te sussen. Dit aanbod komt in de vorm van kommen met bananenblad met bloemen, fruit, kaarsen en wierook. De kaarsen en wierook worden aangestoken en iedereen loopt het strand af en begint ze in het water te leggen. Het is een van de meer verbazingwekkende lichtshows die je ooit zult zien en verslaat Las Vegas zonder twijfel. Duizenden, en ik bedoel duizenden kleine lichtjes dobberen op het oppervlak van de gladde oceaan.

Na de kommen komt een van de meest visueel verbazingwekkende dingen die ik ooit heb gezien. Iedereen kent de papieren lantaarns die in Azië worden gebruikt. Meestal hebben ze de vorm van een rechthoekige vorm met een frame van bamboe of licht draad. Zeer populair bij studenten omdat ze goedkoop zijn en er beter uitzien dan een kale gloeilamp.

Voor het festival namen Thais deze papieren lantaarns en sloten de bovenkant af. Ze plakten dan een klein papieren bordje op de bodem met een kaars erop. Steek de kaars aan, wacht tot de hitte zijn werk doet en ze hadden meteen een heteluchtballon. Zodra de lantaarns konden drijven, liet je gewoon los en ging langzaam de oceaan over. Het was een lust voor het oog, want er waren er duizenden die over het water zweefden.

Toen het festival ten einde liep, was de oceaan getransformeerd. De lucht was vol gracieus zwevende lantaarns, terwijl het water zelf bezaaid was met langzaam dobberende lichtpuntjes.

Als u van plan bent naar Thailand te reizen, zorg er dan voor dat u uw reis rond volle maan plant. Het is een scène die je nooit zult vergeten.